De juiste lijst voor de juiste afbeelding vinden

Het is niet altijd makkelijk om de juiste lijst te vinden. Hier hebben we onze beste tips en adviezen voor je op een rijtje gezet zodat je de juiste lijst kunt vinden!

De juiste lijst voor je afbeelding vinden

Het is niet altijd makkelijk om de juiste lijst voor je afbeelding te vinden. Er zijn veel dingen waar je op moet letten. Maar wees gerust - het kiezen van een lijst moet leuk zijn, en om het een beetje makkelijker voor je te maken, hebben we hier een paar punten op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Formaat

Allereerst moet je je afbeelding opmeten. Je hoeft het niet op de millimeter na te meten, omdat alle lijsten wel een paar millimeter groter zijn dan staat aangegeven. Je mag er ca. 2-3 millimeter naast zitten.

Het kan ook handig zijn om te weten dat de afmetingen van alle lijsten aangeven hoe groot de afbeelding mag zijn die erin past. Dit is dus niet de buitenmaat van de lijst. Met andere woorden, een lijst van 18x24 cm is dus geschikt voor een afbeelding van 18x24 cm.

Kleur

Kleurrijke rode lijstenNaast misschien wel het meest voor de hand liggende, het formaat, moet je vervolgens beslissen in welke kleur je de lijst wilt hebben. De kleur is bepalend voor het eindresultaat, dus besluit eerst wat de functie van de lijst is. Wil je een onopvallende lijst, zodat alle aandacht naar de afbeelding gaat? Of wil je een lijst die er juist voor zorgt dat het geheel nóg meer opvalt?

Lichte kleuren zorgen over het algemeen voor een wat rustigere uitstraling, terwijl fellere kleuren juist meer opvallen.

Begin bij de afbeelding. Als je wilt dat de afbeelding echt versterkt zal worden door de lijst, dan kun je met contrasterende kleuren werken. Alle kleuren hebben een contrasterende kleur die de kleur extra accentueert. De contrasterende kleur van geel is bijvoorbeeld blauw of blauw-paars. Door een afbeelding van een gele citroen in te lijsten in een blauwe lijst, zal de gele kleur nog meer opvallen.

Een zwart-wit afbeelding in een witte lijst zal daarentegen juist harmonie uitstralen. Je kunt ook voor een wat speelsere combinatie kiezen en bijvoorbeeld sepia-afbeeldingen combineren met kleurrijke, rode lijsten.

Welke soort lijst

Wanneer je besloten hebt welke kleur lijst je wilt, is het tijd om na te denken over de stijl van de lijst. Moet deze smal of juist breed zijn, eenvoudig of versierd? Ook hier is het slim om te beginnen bij de afbeelding en te bedenken welk effect de lijst moet hebben.

Je kunt ervoor kiezen een eenheid te creëren tussen de afbeelding en de lijst, of juist te spelen met contrast. Een versierde lijst kan een mooie aanvulling zijn op een eenvoudige afbeelding en andersom.

Ophangen of neerzetten

De meeste van onze lijsten met een formaat tot 24x30 cm zijn voorzien van steunen, zodat je ze bijvoorbeeld ook op een tafel kunt neerzetten. Of een lijst steunen heeft of niet, staat altijd vermeld op de productpagina van de betreffende lijst. Bijna alle lijsten zijn voorzien van een muurbevestiging, zodat je ze eenvoudig op kunt hangen.

Staand of liggend

Nog iets om over na te denken wanneer je de lijst ergens wilt plaatsen, is of je de lijst wilt kunnen gebruiken voor zowel staande als liggende afbeeldingen. Al onze lijsten kunnen zowel staand als liggend gebruikt worden. Dat betekent dat een lijst met een afmeting van bijvoorbeeld 40x50 cm ook geschikt is voor een afbeelding van 50x40 cm.

Passe-partout

Een mooie passe-partout benadrukt je afbeeldingGeweldig, je bent nu bijna aan het einde van deze gids gekomen! We hopen dat je langzaamaan een idee hebt gekregen van welke soort lijst je wilt hebben. Nu is er nog één ding om over na te denken, en dat is misschien ook wel het belangrijkste punt - in ieder geval zal het het grootste effect hebben op het uiteindelijke uiterlijk van je afbeelding.

We hebben het over een passe-partout, iets wat we voor bijna alle afbeeldingen wel zouden aanraden.

Een passe-partout creëert een extra lijst rond je afbeelding en accentueert je afbeelding op een extra mooie manier.

Let op: houd rekening met de afmeting van de passe-partout wanneer je een lijst kiest, deze komt namelijk bij de afmeting van de afbeelding. Je moet daarom altijd een maat groter kiezen wanneer je ook een passe-partout wilt gebruiken - tenzij je de passe-partout over de rand van de afbeelding wilt laten vallen. Het hangt natuurlijk een beetje af van je afbeelding - als het bijvoorbeeld een grote sterrenhemel is, maakt het misschien niet zoveel uit als er een paar cm van de rand bedekt wordt door de passe-partout.

Een vuistregel is dat de binnenmaat van een passe-partout 1 cm kleiner moet zijn dan de afbeelding, anders loop je het risico dat de afbeelding onder de passe-partout doorglipt en niet netjes erachter blijft liggen. Als je afbeelding dus 20x30 cm is, moet je een passe-partout kiezen met een binnenmaat van 19x29 cm.

Als je wilt voorkomen dat je passe-partout vergeeld of verkleurd, koop er dan een die gemaakt is van PH-neutraal en zuurvrij papier - dan blijft de passe-partout jaar in jaar uit mooi. Alle passe-partouts die wij verkopen zijn PH-neutraal en zuurvrij.

We hopen dat je deze tips handig vond. Als je meer vragen hebt, ben je altijd van harte welkom om contact met ons op te nemen.