Fotomuur - tips en inspiratie voor een fotomuur

Er zijn heel veel verschillende manieren om je posterlijsten op te hangen. Als je maar één poster hebt om op te hangen, dan is het niet zo moeilijk. Heb je echter meerdere posters die je op een mooie manier aan dezelfde muur wilt hangen, dan moet je wellicht even extra nadenken over hoe je dit wilt aanpakken. In deze tekst willen we de meest gebruikelijke en eenvoudige methodes uitlichten om een mooie posterwand te creëren. Lees onze tips om het meeste uit je foto's en posters te halen.

Vijf basisregels die je moet kennen:

  • Portretfoto's moeten naar elkaar gericht zijn. Zo ziet het er niet uit alsof de mensen op de foto's elkaar de rug toedraaien.
  • Het is mooier om een grote poster boven een kleine te hangen. Of, als je meerdere posters op een horizontale rij hangt, in het midden.
  • Donkere posters moeten boven lichte posters hangen.
  • Zorg ervoor dat je de posters op gelijke afstand van elkaar hangt. We raden vaak 5 cm aan voor grotere posters en 2,5 cm voor kleinere posters.
  • Match je lijsten. Ze hoeven niet exact hetzelfde te zijn maar zorg ervoor dat ze wel dezelfde stijl hebben.

Maak gebruik van lijnen
Een andere handige tip is om je posters op te hangen op basis van een rechte lijn. Je kunt een lijn op meerdere manieren gebruiken. Als je meerdere posters in verschillende formaten hebt, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een middenlijn. De middenlijn houdt in dat je de posters een beetje boven het midden van de muur hangt en dat het midden van alle posters op dezelfde lijn ligt.

Posters op de basislijn
Posters op een middenlijn

Je kunt ook gebruik maken van de bovenlijn. Deze methode is heel geschikt als je bijvoorbeeld lijsten in verschillende afmetingen hebt of als de afbeeldingen allemaal heel verschillend zijn. De bovenlijn als richtlijn is niet een veelgebruikte methode maar het geeft een mooie uitstraling, vooral als je veel posters hebt. Kies je voor deze variant, hang de posters dan iets hoger aan de muur.

Bovenlijn
Posters op een bovenlijn

Een andere methode die je kunt gebruiken is de onderlijn, ook wel de basislijn genoemd. Deze methode wordt het meest gebruikt voor grote posters. Afhankelijk van hoe hoog je muur is en hoe hoog de posters zijn, kun je de basislijn ergens op een hoogte van 80 cm tot 140 cm van de vloer plaatsen. Met deze methode kun je ook gebruik maken van een mooie lijstenplank.

Posters geplaatst op de onderlijn
Posters op een basislijn

Posterwand
Als je een posterwand maakt, zijn er twee verschillende methodes waaruit je kunt kiezen. Je kunt een mooi arrangement maken waarbij je de buitenlijnen recht houdt, of je hangt de lijsten wat vrijer op maar houdt de tussenruimte recht en gelijk. De buitenlijnmethode is een stukje makkelijker te maken en je kunt gebruik maken van lijsten in verschillende vormen. Als je kiest voor het vrije arrangement, kan het makkelijker zijn om lijsten in dezelfde vorm te hebben. Een tip wanneer je een posterwand maakt is om eerst de lijsten op de grond te leggen en te verschuiven totdat je de ideale samenstelling hebt.


Buitenlijn en vrij arrangement

Welke methode bij je huis en je foto's past, moet je zelf kiezen. Een goede tip is om de lijsten op een tafel of op de vloer te leggen voordat je ze aan de muur hangt. Zo kun je verschillende samenstellingen proberen voordat je aan de slag gaat met spijkers en schroeven.

Succes!