Schilderijen ophangen aan een betonmuur

Lijsten aan betonmuren ophangen is niet altijd makkelijk. Om je hierbij te helpen hebben we hieronder tips verzameld, zo weet je precies wat je moet doen en waar je aan moet denken.

Wat heb ik nodig om iets aan een betonmuur op te hangen?

Ga je je posters aan een betonmuur ophangen?
Hier vind je tips over waar je aan moet denken om je posters op de beste manier op te hangen.

We verkopen twee verschillende ophangsystemen voor betonmuren - posterhaken en schroeven/pluggen. Wat je nodig hebt hangt ervan af hoe zwaar de ingelijste poster is die je op wilt hangen. Er zijn veel verschillende soorten beton, dus het is moeilijk te zeggen welk ophangsysteem het meest geschikt is voor jouw muur. Over het algemeen zijn posterhaken geschikter voor lichtere lijsten en schroeven en pluggen beter voor zwaardere lijsten.

Waar moet ik aan denken voordat ik mijn poster ga ophangen?

Zorg ervoor dat je voordat je begint, alles wat je nodig hebt in huis hebt. Meet waar elke poster komt te hangen en maak een kleine markering met een potloodje op de muur, zodat je makkelijk kunt zien waar je ophangsysteem komt. Maak indien nodig gebruik van een waterpas wanneer je je posters ophangt, zodat het recht en netjes wordt!

Posters ophangen met een betonhaakje

Een posterhaak is een plastic haakje met pinnetje die je in de muur slaat. Posterhaken zijn er in verschillende afmetingen. Deze optie is handig om wat lichtere lijsten mee op te hangen omdat je niet hoeft te boren in de betonmuur en de gaten klein blijven. Om een posterhaak op te hangen heb je alleen een hamer nodig.

Tip: wees voorzichtig als je de pinnetjes in de muur slaat en zorg ervoor dat je niet de haak zelf raakt. Als de haak beschadigd raakt, kunnen de pinnetjes uit de muur komen en verliest de haak zijn draagkracht.

Zo werkt het:

 • Meet waar de haak moet komen te hangen.
 • Sla alvast voorzichtig een beetje op de pinnetjes zodat deze door het plastic heengaat, voordat je ze in de betonmuur slaat.
 • Houd de posterhaak aan de haak vast en houd deze op de markering die je op de muur gemaakt hebt - dan komt het ophangsysteem van de lijst precies op de haak uit.
 • Sla de haak vast in de betonmuur, maar zorg ervoor dat je het plastic niet raakt met je hamer!
 • Voel of de haak goed vastzit voordat je je poster eraan ophangt.
 • Als je niet zeker weet of de haak wel sterk genoeg is, kun je ook twee posterhaken gebruiken en het gewicht over beide verdelen.

Posters ophangen aan een betonmuur met een schroef en plug

Als je wat zwaardere posters aan een betonmuur wilt ophangen, raden we je aan om een schroef en plug te gebruiken. Je moet dan boren en het gat in de muur wordt groter, maar de poster zal stevig hangen en je loopt niet het risico dat deze naar beneden komt. Om een poster met schroef en plug op te hangen, heb je een boormachine nodig.

Zo werkt het:

 • Plug in bakstenen muurMeet waar de poster moet komen te hangen.
 • Wanneer je gebruik maakt van schroeven en pluggen om een poster op te hangen aan een betonmuur, moet je een gat voorboren in het beton dat overeenkomt met de breedte en lengte van de plug.
 • Zorg ervoor dat je diep genoeg boort zodat de hele schroef in het gat past.
 • Druk vervolgens de plug erin en gebruik de hamer voor het laatste stukje indien nodig.
 • Schroef daarna de schroef erin met behulp van een boormachine of schroevendraaier. De schroef moet bijna helemaal ingedraaid worden.
 • De poster moet helemaal tegen de muur aanhangen, er mag geen ruimte zijn tussen de poster en de muur. Als je gebruik maakt van een ophangsysteem met een stalen kabel of draad, moet je deze korter maken zodat de poster dichter bij de muur hangt.