Schilderijen ophangen aan een gipsmuur

Hier vind je onze gids met tips om lijsten makkelijk aan gipsmuren op te hangen.

Wat heb ik nodig om iets aan een gipsmuur op te hangen?

Ga je je poster aan een gipsmuur ophangen?
Hier vind je tips over waar je aan moet denken om je posters op de beste manier op te hangen.

We verkopen meerdere ophangsystemen om posters aan een gipsmuur op te hangen - posterhaken en verschillende soorten schroeven met bijhorende pluggen. Het hangt ervan af hoe zwaar de poster is die je op wilt hangen. Er zijn veel verschillende soorten gipsmuren en het is moeilijk te zeggen welk ophangsysteem geschikt is voor jouw muur en poster. Over het algemeen zijn posterhaken beter voor wat lichtere lijsten en schroeven en pluggen geschikter voor zwaardere ingelijste posters.

Waar moet ik aan denken voordat ik mijn poster ga ophangen?

Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt voordat je begint. Meet waar elke poster komt te hangen en maak een kleine markering met een potloodje op de muur, zodat je makkelijk kunt zien waar je ophangsysteem komt. Maak indien nodig gebruik van een waterpas wanneer je je posters ophangt, zodat het recht en netjes wordt!

Posters ophangen met een posterhaak voor gipsmuren

Een posterhaak is een haak met een bijhorende pinnetjes die geschikt is om posters mee aan een houten- of gipsmuur te hangen. Dit is een gebruikelijke en makkelijke manier om posters aan bijvoorbeeld een gipsmuur te hangen waar je in kunt timmeren. Posterhaken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn het meest geschikt voor lichtere ingelijste posters. Een posterhaak kan ongeveer 5 kg dragen.

Zo werkt het:

  • Meet eerst op waar je de poster wilt hangen.
  • Denk eraan om te meten vanuit het haakje en niet vanuit de pinnetjes, om ervoor te zorgen dat de poster precies komt te hangen waar je wilt.
  • Sla de pinnetjes door de gaatjes van de haak. Door de pinnetjes er schuin in te slaan, zorg je ervoor dat de haak de beste draagkracht heeft.
  • Hang je poster aan de haak!

Posters ophangen met een schroef en plug voor gipsmuren

Als je een wat zwaardere poster hebt die je aan een gipsmuur wilt hangen, raden we je aan gebruik te maken van een schroef en een gewone plug of metaalplug. Je moet dan boren en het gat in de muur wordt groter, maar de poster zal stevig hangen en je loopt niet het risico dat deze naar beneden komt. Als je geen boormachine hebt, kun je ook een zelfborende plug met schroef gebruiken. Een normale schroef kan tot ongeveer 15 kg dragen.

Je kunt je poster direct aan de schroef hangen zodat er geen ruimte ontstaat tussen de muur en de poster. Als je gebruik maakt van een ophangsysteem met een staaldraad of staalkabel, zorg er dan voor dat je deze inkort zodat de poster dicht tegen de muur aanhangt.

Zo werkt het met schroef en plug:

  • Meet eerst op waar je de poster wilt hangen.
  • Wanneer je een schroef en plug gebruikt om een poster aan een gipsmuur te hangen, moet je eerst een gat voorboren in de gipsplaat die geschikt is voor de breedte en lengte van de plug. Boor het gat breed genoeg zodat je de plug er precies in kunt drukken.
  • Schroef vervolgens de schroef erin met behulp van een boormachine of een schroevendraaier. Schroef de schroef bijna helemaal in de muur.

Zo werkt het met een zelfborende plug:

  • Meet eerst op waar je de poster wilt hangen.
  • Wanneer je een zelfborende plug gebruikt, hoef je geen gat voor te boren in de gipsplaat. Het idee van deze techniek is dat de plug zichzelf vastzet in de gipsplaat wanneer je deze erin schroeft.
  • Schroef vervolgens de schroef in de plug met behulp van een schroevendraaier. De schroef moet bijna helemaal de muur in, maar zorg ervoor dat er nog een stukje uitsteekt zodat je je poster op kunt hangen.