Smalle of brede fotolijsten - wat is het verschil?

De breedte van het profiel van een fotolijst kan echt een verschil maken voor je inlijsting. Hier laten we zien hoe hetzelfde motief wordt ervaren met drie verschillende profielbreedtes.

Je zou kunnen denken dat het bepalen van de kleur die je wilt voor je fotolijst genoeg is. Maar er zijn nog veel meer beslissingen die je moet nemen voordat je een fotolijst koopt, in ieder geval als je een goede keuze wilt maken. We zouden het kunnen hebben over verschillende materialen, soorten glas en verschillende profielen, maar in dit artikel kiezen we ervoor om ons alleen te richten op de profielbreedte van de fotolijst – want alleen dit kan al een groot verschil maken!

Smalle fotolijsten – modern en stijlvol

Een zeer smal profiel kan minder dan één centimeter breed zijn. Deze fotolijsten hebben vaak een zeer stijlvol en modern uiterlijk en zijn tegelijkertijd discreet en laten het motief echt centraal staan. Een goede keuze voor motieven die je werkelijk de volledige aandacht wil geven – of als je een moderne interieurstijl hebt.

Brede fotolijsten – maken je motief af

Met een breed profiel markeer je je motief duidelijker en tegelijkertijd vraagt de fotolijst ook om een beetje aandacht. Het motief staat altijd centraal, maar een brede fotolijst valt niet weg in de achtergrond en laat het motief niet alle aandacht opeisen. De bredere fotolijst vult het motief aan en wordt een meer betekenisvol onderdeel van de muurkunst, dan dat het gewoon een elegante inlijsting is.

Middelbrede fotolijsten – voor degenen die van de middenweg houden

Als je op zoek bent naar een middenweg, een fotolijst die onderscheidend is maar niet al te veel aandacht wegneemt van het motief, kun je voor een middelbrede fotolijst gaan. Soms wil je gewoon iets hebben dat niet te breed en niet te smal is.  

Drie zwarte fotolijsten met verschillende breedtes – zwart-witfotoDrie fotolijsten met dezelfde afmeting, maar met drie verschillende profielbreedtes – welke heeft jouw voorkeur?

De afmeting van de fotolijst doet er ook toe bij het maken van een keuze

Denk er ook aan dat de breedte van een rand van een specifieke fotolijst altijd even breed is (mm), ongeacht of je een grote of kleine fotolijst kiest. En de breedte kan zowel als groter of kleiner worden ervaren in verhouding tot de fotolijst – en de afmetingen van het bijbehorende motief. Als je bijvoorbeeld een grote fotolijst van 50x70 cm hebt met een profielbreedte van 9,8 mm, zal deze als smaller worden ervaren dan wanneer je dezelfde fotolijst hebt in bijvoorbeeld 15x20 cm.

Twee glanzende zwarte fotolijsten met zwart-wit motiefVerschillende afmetingen maar dezelfde profielbreedte van 9,8 mm. Links: New Lifestyle Zwart 15x20 cm // Rechts: New Lifestyle Zwart 50x70 cm

Wat moet ik kiezen?

Dus welke profielbreedte moet ik kiezen? Dat is eigenlijk gewoon een kwestie van smaak, en er zijn geen regels voor. Soms is de plek waar de poster of foto komt te hangen bepalend voor welke fotolijst het meest geschikt is en soms is het het motief zelf. Veel mensen kiezen vaak het liefst voor een discrete en neutrale fotolijst voor documenten zoals een diploma of certificaat. Maar ook dat is natuurlijk een kwestie van smaak, en sommigen gaan liever voor stevige, brede fotolijsten voor dit soort onderscheidingen.

Ben je op zoek naar een fotolijst die stijlvol is en het motief volledig centraal laat staan – dan kun je voor een smalle fotolijst kiezen. Ben je op zoek naar een fotolijst die wat duidelijker je motief benadrukt, maar toch niet al te veel de aandacht trekt? Dan kun je misschien voor een middelbrede fotolijst gaan. En als je zoekt naar een fotolijst die een aanvulling is op en een belangrijk deel uitmaakt van je ophanging – dan kies je een brede fotolijst. Misschien zelfs wel een opvallende lijst met decoratief profiel om je profiel echt te versieren.

Wat je ook zoekt, wij zijn ervan overtuigd dat je je perfecte fotolijst kunt vinden in ons enorme assortiment!