Tips & tricks hoe je mooie babyfoto´s maakt

Foto's nemen van je dierbaren lukt niet altijd even goed. Alle babyfoto's zijn natuurlijk schattig, maar hoe maak je ze nét wat beter? Hieronder proberen we je dat uit te leggen.

Als ouder wil je al de stappen in het leven van je kind, en alles wat daar bij hoort, documenteren. Hoe vaak heb je jezelf niet betrapt met het bewonderen van je kind wanneer ze slapen, spelen, eten of wat het ook mag zijn. Op zulke momenten is het makkelijk dat de camera tevoorschijn komt om het mooie moment vast te leggen.

Foto’s zijn een mooie herinnering om deze momenten terug te kijken. Maar deze foto’s zijn ook mooie cadeaus voor Opa, Oma of een ander dierbare.

Dit zijn onze tips voor hoe je de perfecte babyfoto’s maakt.

Aanpassen aan je baby!

Zorg ervoor dat je baby tevreden is. Wij weten allemaal dat baby’s hun behoeftes vertellen door enige ontevredenheid te tonen. In zulke momenten is het moeilijk om een goede foto te maken. Eten, rust, en een droge luier is meestal wat nodig is om je baby tevreden te stellen. Dat is het perfecte moment om babyfoto’s te nemen. Onthoud dat dit een mooi moment is voor jou en je baby!

Opruimen

Het is natuurlijk de baby die we in het shot willen hebben. Maar een rommelige achtergrond kan makkelijk de aandacht afnemen en staat niet heel mooi op foto’s die worden ontwikkeld of vergroot. Hou daarom de achtergrond schoon en opgeruimd zonder details of kleuren die uitblinken!

Onderschat niet het simpele!

Je hoeft de doopjurk of kerstkleding niet tevoorschijn te halen, of een fotostudio te bouwen vol met spullen. Het is een leuk idee, helemaal voor bijvoorbeeld een kerstkaart. Maar het is niet noodzakelijk. Er kunnen ook mooie en scherpe foto’s gemaakt worden met bijvoorbeeld alleen een kleedje of een speeltje voor je baby. Onderschat niet het simpele, het hoeft niet altijd zo opmerkelijk te zijn.

Baby fotograferen

Laat de details plaats nemen

Hoe schattig zijn die kleine voetjes niet? En die piepkleine handjes? Of die kleine dikke armpjes? Leg deze details vast! Het hoeven niet altijd foto’s van top tot teen(tjes) te zijn, of alleen het gezichtje. Creëer jij een fotoalbum of een fotowand? Dan is dit een top idee om wat dynamiek en variatie in jouw foto’s te creëren.

Werk met verschillende invalshoeken

Het worden geen mooie foto’s als de baby op de grond zit, en jij staat er boven. In plaats daarvan, kom naar het niveau van de baby wanneer die op zijn buik ligt. Of neem een foto van boven wanneer de baby in zijn kinderbed ligt. Probeer close-ups te nemen of probeer zelfs foto’s van afstand te nemen. Varieer je perspectieven en probeer nieuwe invalshoeken.

Baby fotograferen

En misschien het meest belangrijke, maak gebruik van het daglicht!

Niemand houdt er van om naar donkere, korrelige foto’s te kijken. Daarnaast zijn die ook nog moeilijker om te ontwikkelen of te vergroten. Vermijd het om studiolampen of de flits te gebruiken. Het beste en meest natuurlijke resultaat krijg je wanneer je het daglicht gebruikt! Een belangrijke regel is om niet foto’s te nemen in het tegenlicht. Het licht moet het gezicht van je baby raken. Als het weer het toelaat, probeer dan ook in een buitenomgeving te fotograferen!