Verschillende soorten glas - wat moet ik kiezen?

Floatglas, ontspiegeld glas en plexiglas – wat is eigenlijk het verschil? En welke verschillende eigenschappen hebben de verschillende soorten glas? Wij zoeken het uit!

Het glas van een fotolijst heeft verschillende praktische functies. Zo houdt het glas het motief op zijn plek in de fotolijst, en het zorgt ervoor dat het er mooi vlak uitziet. Het glas beschermt ook het motief tegen invloeden van buitenaf zoals vocht, vuil en onzorgvuldige hantering. Een aantal soorten glas biedt tevens bescherming tegen uv-straling, wat anders ervoor zou kunnen zorgen dat het motief met de jaren verbleekt.

Verschillende soorten glas

Floatglas – goede lichteigenschappen en 40-45% UV-bescherming

Floatglas is een glassoort met wat betere lichteigenschappen en een vlakker oppervlak dan gewoon glas. Floatglas is vernoemd naar de methode waarbij de gesmolten glasmassa op een bed van gesmolten tin drijft, waardoor het glas zijn fijne, vlakke oppervlak krijgt. Ons floatglas heeft bovendien een UV-bescherming van 40-45%.

Plexiglas – licht en onbreekbaar

Plexiglas is gemaakt van acrylkunststof. De voordelen van plexiglas zijn dat het duurzamer is dan echt glas en minder weegt. Het kan een goede keuze zijn voor bijvoorbeeld de kinderkamer of andere kamers waar je een stevig alternatief zoekt. Plexiglas kan ook een goed alternatief zijn voor fotolijsten voor grote motieven, waarbij je het gewicht graag zo laag mogelijk wilt houden.

Ontspiegeld glas – vermindert reflecties en beschermt tegen uv-straling

Ontspiegeld glas is een glassoort die is behandeld om reflecties van bijvoorbeeld lampen of invallend daglicht te verminderen. Hierdoor verdwijnt het motief niet achter de reflecties, maar is het in plaats hiervan duidelijk zichtbaar, bijna alsof er geen glas voor zou zitten. Ontspiegeld glas heeft vaak ook een UV-bescherming van maar liefst 70%.

Ontspiegeld glas kost wat meer, maar is een zeer populair alternatief. Als je niet voor al je motieven wilt investeren in ontspiegeld glas, raden we aan dat je de prioriteit legt bij de motieven die op plekken hangen of staan waar er waarschijnlijk veel reflecties zullen ontstaan, of bij je absoluut favoriete motieven die je goed wilt beschermen en/of altijd duidelijk zichtbaar wilt hebben.

Afbeeldingen vergelijken – gewoon glas vs. ontspiegeld glas

Aan de linkerkant zie je een fotolijst met gewoon glas, en aan de rechterkant zie je een fotolijst met ontspiegeld glas. Het verschil is duidelijker in het echt, maar ook op deze foto’s kun je zien dat het motief ondanks een zeer lichtintensieve omgeving duidelijker te zien is in de fotolijst met ontspiegeld glas, rechts.

Twee zwarte fotolijsten met verschillende soorten glas - floatglas en ontspiegeld glas

Een breed en flexibel aanbod

We hebben een breed en flexibel aanbod aan fotolijsten met al deze verschillende soorten glas. Voor veel van onze fotolijstseries zijn er varianten met verschillende soorten glas – bekijk hier ons volledige aanbod aan fotolijsten!