Waar moet je aan denken als je foto's ontwikkelt

Tegenwoordig is het ontwikkelen van foto's is niet zo gebruikelijk als dat was voordat de digitale camera bestond. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die hun foto's willen uitprinten om ze in te kunnen lijsten, in een album te plakken of er prachtige scrapbooks mee te maken om hun mooiste herinneringen in te verzamelen. Het voordeel is natuurlijk dat je er tegenwoordig voor kunt kiezen om alleen je allermooiste foto's te laten ontwikkelen.

Tegenwoordig is het heel erg makkelijk om direct op internet je foto's te laten ontwikkelen, te kiezen hoeveel kopieën je wilt hebben, hoe groot ze moeten zijn en op welk soort papier je ze wilt laten afdrukken.

Ontwikkelde foto’s

Mat of glanzend papier?
Iets waar veel mensen over nadenken wanneer je hun foto's laten afdrukken, is of ze ze op mat of glanzend papier willen hebben. Het is niet altijd makkelijk om te weten welke variant beter bij de foto past. Veel mensen zien dit ook als een kwestie van smaak. Sommige mensen vinden glanzend papier mooier, terwijl anderen mat papier juist mooier vinden. Maar er zijn natuurlijk duidelijke verschillen tussen mat en glanzend papier en om erachter te komen wat jouw voorkeur heeft, moet je eerst op de volgende vragen antwoord geven:

1. Wat is het voor foto? Afbeelding?
2. Waar wil je de foto plaatsen? In een lijstje, een fotoalbum of in een scrapbook?
3. Zijn de foto's in kleur of in zwart-wit?

Het grootste verschil tussen mat en glanzend papier is dat glanzend papier het licht heel goed reflecteert, terwijl mat papier dat niet doet. De lichtreflectie op het glanzende papier kan behoorlijk afleidend zijn, maar kan vaak worden voorkomen met behulp van de juiste verlichting, omdat de reflectie meestal vanuit slechts één hoek ontstaat.

Glanzend fotopapier wordt in de regel het meest gebruikt voor portretfoto's en kleurrijke foto's omdat dit de foto's een beter contrast en verzadiging geeft, wat een scherpe en mooie uitstraling heeft. Mat fotopapier wordt meestal gebruikt voor landschapsfoto's en zwart-wit foto's omdat dit een meer professionele en stijlvolle uitstraling heeft.

Wil je de foto's inlijsten in een lijst met glas, dan is mat fotopapier natuurlijk de beste keuze. Glanzend papier is niet geschikt om in te lijsten achter glas omdat de foto's dan aan het glas blijven plakken en het glanzende oppervlak veel licht reflecteert. Glanzend fotopapier is echter wel heel erg mooi voor scrapbooks waarbij je de foto's direct op de pagina plakt.

Glanzend fotopapier - voordelen/nadelen

Voordelen
Mooi uiterlijk
Felle, heldere kleuren
Goed contrast
Perfect voor portretfoto's

Nadelen
Veel lichtreflectie
Vingerafdrukken en ander vuil zie je duidelijk
Niet geschikt om in te lijsten omdat het papier aan het glas blijft plakken en er daardoor zwarte vlekken ontstaan

Mat fotopapier - voordelen/nadelen

Voordelen
Reflecteert het licht niet
Heeft een professionele uitstraling
Perfect voor zwart-wit foto's
Trekt geen vingerafdrukken en vuil aan

Nadelen
Geeft niet zulke scherpe en heldere kleuren
De afdrukken zijn van minder hoge kwaliteit