Zo maak je een schilderijenmuur

Hier hebben we praktische tips en trucs verzameld voor hoe je gemakkelijk je eigen posterwand kunt creëren

Wil je graag een posterwand maken? Leuk! Wij houden natuurlijk van decoreren met posters en lijsten. Wij weten ook wat een poster kan doen voor een kamer en de hele uitstraling ervan. Met een posterwand heb je bovendien de mogelijkheid om verschillende afbeeldingen en posters op dezelfde plek te hangen!

Wij zeggen altijd dat er geen regels bestaan voor het maken van een posterwand, het gaat om je eigen smaak en jij bepaalt zelf de regels. En dat is natuurlijk ook zo! We zijn allemaal verschillend, hebben een verschillende smaak, en dus moet je dat hier juist laten zien. Het kan echter geen kwaad toch een paar richtlijnen te hebben die je mee kunt nemen en die je als hulpmiddel kunt gebruiken. We hebben ze hier voor je verzameld, om het makkelijker voor je te maken om met de inrichting van je posterwand te beginnen.

Mooie posterwand met 5 afbeeldingen

Afbeeldingen en lijsten combineren, voor een harmonieuze uitstraling

Omdat een posterwand uit verschillende prints en posters bestaat, betekent dat ook dat je meerdere lijsten en meerdere afbeeldingen hebt. Daar bedoelen we mee dat zowel de afbeeldingen als de lijsten invloed hebben op het eindresultaat aan de muur, dus het kan een goed idee zijn om van tevoren te bedenken welke uitstraling je met je posterwand wilt creëren.

Onze vuistregel is dat je lijsten in één stijl moet kiezen als de afbeeldingen allemaal andere kleuren en stijlen hebben, om toch een harmonieus geheel te creëren. Anders kan de muur er een beetje "rommelig" uitzien en is het voor de ogen moeilijk om alle indrukken te verwerken. Ongeveer twee tot drie verschillende kleurencombinaties in de afbeeldingen is goed. Als de afbeeldingen die je in wil lijsten echter allemaal dezelfde stijl hebben - bijvoorbeeld een aantal citaten, afbeeldingen van bloemen of zwart-wit illustraties - dan heb je meer vrijheid om te variëren met het uiterlijk en de stijl van de lijsten, zonder dat het te druk wordt.

Wie toch wat gewaagder wil zijn, bijvoorbeeld in een kinderkamer waar speels en kleurrijk juist leuk staat, kan natuurlijk buiten de lijntjes kleuren. Combineer bijvoorbeeld eens afbeeldingen en lijsten in alle kleuren van de regenboog!

Posterwand met afbeeldingen in blauwtinten

Wat wil je laten zien?

Of je nu een rustig geheel wilt creëren of een wat meer gevarieerde posterwand, je kunt verschillende afbeeldingen gebruiken. Wil je geen kant-en-klare posters inlijsten, dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Als je echt persoonlijke afbeeldingen aan je posterwand wilt hangen, denk er dan eens aan om je eigen foto's te laten vergroten. Een portret, natuurfoto, gezellige momenten, alles kan! Denk er eens aan hoe leuk het kan zijn om deze herinneringen elke dag weer te zien.

Tegenwoordig is het heel populair om verschillende soorten citaten in te lijsten. Waarom zou je hier geen persoonlijke twist aan geven? In plaats van een poster met een kant-en-klaar citaat, kun je ook de namen van de mensen die veel voor je betekenen laten afdrukken, een recept van je favoriete gerecht of plekken waar je bent geweest - druk ze af en lijst ze in!

Heb je kinderen? Dan heb je misschien wel stapels en stapels met tekeningen liggen waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. Gebruik ze voor je posterwand. Jij en de rest van je gezin kunnen genieten van de kunstwerken van je kinderen en je hoeft je niet meer schuldig te voelen dat je niets met de tekeningen doet.

Werk met lijnen

Om een balans tussen de afbeeldingen te creëren, kun je op verschillende manieren met lijnen werken. De meest gebruikelijke manier is om met een basislijn te werken, door het midden of aan de bovenkant, of de afbeeldingen verticaal boven elkaar te hangen.

Wanneer je je posters ophangt met een basislijn als uitgangspunt, zorg er dan voor dat alle posters op dezelfde lijn hangen. Als je deze methode gebruikt, hoef je je posters niet aan de muur te hangen, maar kun je ze ook op een meubel zetten (die dan fungeert als basislijn). Je kunt de afbeeldingen ook op een lijstenplank plaatsen. Vooral voor grotere posters is een basislijn een goed uitgangspunt.Posterwand 3 afbeeldingen

De andere methode die we met je willen delen, is om te werken met het midden van de posters. De middenlijn van alle posters is dan de lijn die ze met elkaar verbindt - met andere woorden, stel je voor dat er een lijn dwars door het midden van alle posters loopt en hang ze aan de hand van die lijn op. De middenlijn moet op een hoogte van ongeveer 1,2-1,4 meter boven de vloer lopen; in een kamer met een normale plafondhoogte betekent dat dat de lijn ongeveer halverwege de muur loopt.

Je kunt ook de bovenkant van de posters als uitgangspunt nemen en een (denkbeeldige) lijn trekken langs de bovenkant. Een voordeel van deze methode is dat je gebruik kunt maken van lijsten van verschillende formaten, zonder dat het rommelig wordt. Dit is ook een geschikte methode als je heel veel posters wilt ophangen.

Als je twee posters op dezelfde hoogte wilt hangen, is het principe hetzelfde als wanneer je uitgaat van de middenlijn. Het enige verschil is dat je de lijn niet horizontaal maar verticaal tekent..
Posterwand 2 afbeeldingen

Een bij elkaar geraapt zooitje of een gecoördineerd arrangement?

Oké, nu heb je een beetje meer een idee van hoe het werkt met die verschillende lijnen die je als uitgangspunt kunt nemen. Maar hoe werkt het dan als je niet alles op één rij wilt hangen maar juist een leuk arrangement wilt maken?

Je kunt het helemaal op gevoel doen en je posters ophangen zoals je het mooi eruit vindt zien. Zo creëer je een speelse en unieke muur die perfect is als je van een wat vrijer interieur houdt.
Posterwand georganiseerde chaos

Als je liever wat meer orde hebt in je posterwand, kun je ervoor kiezen om je posters volgens één van bovenstaande methodes op te hangen, maar zorg er dan voor dat de afstand tussen alle posters hetzelfde is. Zo creëer je iets meer orde dan wanneer je ze helemaal vrij ophangt.
Posterwand 4 afbeeldingen

De laatste methode die we met je willen delen, is erop gebaseerd dat je je voorstelt dat er een kader rond alle posters loopt die ze allemaal bij elkaar houdt. Dit kader kan vierkant of rechthoekig zijn, zolang de buitenste lijnen maar recht en in lijn met elkaar zijn.
Samengestelde posterwand 4 afbeeldingen

De combinatie met de rest van je interieur

Is de muur die je voor je posterwand wilt gebruiken nog helemaal vrij? Dan hoef je geen rekening te houden met andere elementen in je interieur en kun je je volledig focussen op de posters en ervoor zorgen dat ze samen een harmonieus geheel vormen. Als je de posters daarentegen boven een meubelstuk plaatst, een bank bijvoorbeeld, kan het een goed idee zijn om rekening te houden met de breedte van de bank en om de posters te centreren. Hang de posters ook iets hoger zodat ze dichter bij het plafond hangen dan bij het meubel. Zo creëer je een betere balans.

Een paar afsluitende woorden

Om af te sluiten willen we je nog een paar snelle tips meegeven:

  • Als je twee posters met verschillende afmetingen boven elkaar hangt; hang de grootste poster dan boven
  • Gebruik een mal voor je posterwand (of zoek naar inspiratie)
  • Leg eerst je posters op de grond om te testen welke combinaties het beste werken
  • Wees nauwkeurig wanneer je meet en gebruik een waterpas
  • Pas de afstand tussen de posters aan aan de ruimte - hoe groter je ruimte, hoe meer afstand je tussen de posters kan houden