Achter het motief: maak kennis met vormgever Gabriella Roberg

”Het begint bij mij vaak met een idee, maar mijn ongeduldige aanleg en ijverigheid nemen meestal de leiding over het proces.”

Gabriella Roberg komt uit het noordelijke deel van Zweden, waar ze samen met haar partner en twee kinderen woont. Haar kunstmotieven zijn een mengeling van levensechte schilderingen, grafische portretten en abstracte patronen, vaak met surrealistische accenten.

"Ik word geïnspireerd door het inconsequente surrealisme, de vorm van een jukbeen en de abstracte vrijheid. Het begint bij mij vaak met een idee, maar mijn ongeduldige aanleg en ijverigheid nemen meestal de leiding over het proces. Het resultaat is een combinatie van zorgvuldig geschilderde kunstwerken, waarbij ik mijn gedachten en gevoelens op een doek overbreng", vertelt ze.

Posters met abstracte patronen - posters met portretten van Lennon en Kahlo

Al vroeg begonnen

Gabriella ontdekte haar creatieve kant al vroeg, en ze vertelt dat ze toen al besefte dat iets creëren een manier voor haar was om haar gevoelens kwijt te kunnen en kracht te verzamelen.

"Al vrij jong, toen ik mijn gevoelens op een doek schilderde met olie en acryl, werd het creëren een manier voor me om te kunnen ventileren. Ik kon zowel vreugde als verdriet - en alle gevoelens ertussenin - kwijt in mijn werk. Ik ontdekte dat hierin mijn roots lagen", zegt ze.

Autodidactische kunstenaar

De kennis die Gabriella vandaag de dag bezit, heeft ze zichzelf aangeleerd. Door nieuwsgierig te zijn en niet bang te zijn om dingen te proberen, beheerst ze tegenwoordig de technieken die het beste bij haar passen.

"Ik ben autodidact, maar heb door de jaren heen uit nieuwsgierigheid verschillende dingen uitgeprobeerd in de jungle van materialen en media. Tegenwoordig schilder ik vooral met inkt, grafiet en digitaal", vertelt ze.

Grafische posters - posters met vrouwenportretten en vrouwensymbool

Kunst, koude koffie en snoepjes

Dat je als kunstenaar wordt opgeslokt door het creatieproces en alles om je heen even vergeet is niet zo ongebruikelijk, en op de vraag of Gabriella bepaalde tradities heeft tijdens het creëren van kunst antwoordt ze dan ook:

"Op mijn bureau staat er altijd een kop koffie die meestal koud wordt tijdens het proces, én een schaaltje met snoepjes."

 

Als je meer van Gabriella's kunst wil zien kun je haar volgen op Instagram @gabriellaroberg.art

Bekijk hier alle posters met motieven van Gabriella!