Discreet en gezellig - zo krijg je een donker interieur!

Je huis inrichten in donkere tinten voelt misschien een beetje alsof je tegen een van de meest gevestigde interieurwetten ingaat. Licht en fris zijn jarenlang populair geweest, maar de waarheid is dat je met de juiste trucs niet alleen een gezellig, donker interieur kunt creëren, maar ook dramatiek en luxe in huis kunt halen!

Een donker interieur is een gewaagde keuze en misschien niet altijd even gemakkelijk om te creëren. Maar met de juiste keuzes kan het resultaat geweldig worden en krijgt je woning een exclusieve, hotelachtige uitstraling. Donkere inrichting kan worden toegepast in veel verschillende interieurstijlen, of je nu een moderne of een traditionele stijl hebt. Hier komen een aantal tips! 

Niet teveel van het goede – vermijd teveel zwart 

Een klassieke fout bij een inrichting met donkere kleuren is om te donker en te kleurloos te kiezen. Er zijn genoeg kleuren om uit te kiezen, ook in donkerdere tinten. Donker marineblauw, roestrood, notenbruin en bosgroen zijn slechts enkele voorbeelden. Zwart is natuurlijk ook toegestaan én effectief, maar laat het niet teveel overheersen. Stijlvolle, zwarte fotolijsten en andere kleinere interieurdetails of een aantal zwarte meubels kunnen iets zijn om mee kunt beginnen.

Woonkamer in donkere, aardse tinten - grijze fluwelen bank, zwarte fotolijsten, bubbellamp, ronde spiegel

Creëer balans met contrasten

Om het donkere te breken en je interieur wat meer leven in te blazen heb je contrasten nodig. Maak gebruik van spiegels die het licht opvangen en glanzende interieurdetails en textiel zoals zijde om een contrast te creëren met matte tinten. Ook een vleugje wit kan op een elegante manier het donkere balanceren.

Woonkamer met donkere muren, zwarte fluwelen fauteuils, ronde spiegel, grafische posters

Als je op zoek bent naar een monochroom kleurenschema, kun je stijlvolle contrasten creëren door verschillende materialen en structuren in je interieur te combineren.

Woonkamer in grijstinten - posterwand boven fluwelen bank

Messing, messing, messing (of goud)

Interieurdetails in messing of goud zijn erg mooi in combinatie met de donkere interieurstijl. Messing en goud glanst en zorgt voor reflecties die de kamer leven geven. Tegelijkertijd zorgen deze warme metalen voor een harmonie met de doffe tinten. Messing en goud versterken ook het luxe en elegante gevoel in een kamer.

Gouden lijst op een stenen muur - gouden interieurdetails

Lichte posters op een donkere muur

Als je je muur in een donkere kleur verft, is het mooi om posters of andere muurkunst in lichtere tinten te kiezen. De motieven komen dan op een zeer effectieve manier naar voren, en het zorgt bovendien voor een goede balans tussen het lichte en donkere.

Lichte, grafische posters op donkere muren

Denk aan de verlichting 

Als je voor een donkere inrichting kiest is het nóg belangrijker om voor een goede verlichting te zorgen. Je moet er deels voor zorgen dat de kamer voorzien is van functionele verlichting, zodat je goed kunt zien tijdens het poetsen of lezen. En deels dat de kamer een sfeervolle verlichting heeft voor een gezellig en knus gevoel.

Woonkamer met donkere muurkleur, witte bank en grote, ronde spiegel