Gordijnen ophangen - Zo doe je dat

Gordijnen zijn erg mooi in huis - zo mooi dat het bijna een must is. Een kamer zonder gordijnen ziet er erg kaal uit en door een gordijn op te hangen creëer je al snel een gezelliger en warmer gevoel. Er zijn veel verschillende gordijnen om uit te kiezen, en er zijn ook verschillende manieren om je gordijnen op te hangen. Hier delen we enkele tips waar je aan kunt denken als je thuis gordijnen ophangt!

Als je eenmaal de perfecte gordijnlengtes hebt gevonden, wil je de gordijnen natuurlijk op de beste en mooiste manier voor het raam hangen. Het kiezen van het juiste ophangsysteem en het ophangen van de gordijnen kan op het eerste gezicht een beetje lastig lijken, maar het is meestal helemaal niet moeilijk, zolang je maar weet hoe je het moet doen. Wanneer je je gordijnen ophangt, zijn er enkele stappen die je moet volgen.

  1. Het allereerste wat je moet bedenken is natuurlijk in welke kamer je je gordijnen gaat ophangen. Daarna kun je gaan nadenken over wat voor soort ophangsysteem je wilt. Als je al een paar gordijnen hebt waarvan je weet dat je ze gaat ophangen, is het belangrijk om na te denken over voor welk type ophangsysteem ze geschikt zijn. Sommige gordijnen hebben een gordijnroede nodig, bijvoorbeeld ringgordijnen, terwijl andere gordijnen zoals plooiband gordijnen zowel geschikt zijn voor een gordijnrails als een gordijnroede.

    Gordijnen ophangen aan gordijnrails: Als je je gordijnen aan een plafondrail gaat hangen, kun je je gordijnen van het plafond tot aan de vloer laten komen, wat meestal voor een luxe uitstraling zorgt omdat het betekent dat zowel de ramen als de kamer er groter uitzien. Rails aan het plafond bevestigen doe je eenvoudig met plafondbeugels voor de rails. Meet waar je de rails gaat bevestigen en markeer deze plekken. Maak met een boor gaten in het plafond, stop er een plug in en schroef de plafondbeugels vast, waaraan je vervolgens de plafondrails bevestigt. Tot slot heb je bijhorende runners in de rails nodig waaraan je het gordijn kunt bevestigen en gordijnstoppers aan de uiteinden van de rails. Als je meer gordijnen wilt combineren, kun je een rail met meer sporen kiezen of twee rails parallel aan elkaar bevestigen.

    Gordijnen ophangen met een gordijnroede: Een gordijnroede is een optie die geschikt is voor alle kamers, en aangezien je zelf de eindknoppen voor de gordijnroede kunt kiezen, kun je een romantischer of een moderner gevoel creëren dat je vervolgens kunt versterken met de gordijnen. Een gordijnroede wordt met bijbehorende muurbeugels aan de muur bevestigd. Meet hoe hoog boven en hoe ver naast het raam de muurbeugel moet komen. Nadat je hebt gemeten en gemarkeerd, boor je in de muur en schroef je de muurbeugel vast. Afhankelijk van de muur heb je mogelijk een plug nodig voordat je gaat schroeven. Nadat je beide muurbeugels hebt opgehangen, kun je het gordijn eenvoudig aan de roede rijgen en deze in de beugels plaatsen.

  1. Meet de diepte van de vensterbank en hoe ver van de muur je het gordijn wilt laten hangen. Zo kun je de gordijnroede of rails op de juiste afstand van de muur ophangen. Het is ook belangrijk om na te denken over hoe ver je het gordijn wilt laten uitsteken aan beide zijkanten van het raam. Welk ophangsysteem je ook kiest, het is belangrijk om de gordijnen niet te dicht bij het raam op te hangen zodat ze het grootste deel van het raamoppervlak bedekken. Een goede vuistregel is meestal om de muurbeugel of plafondrails zo op te hangen dat ze aan beide zijden ongeveer 10 cm uitsteken. Kies je voor een gordijnroede, dan is het meestal fijn om deze zo vast te maken dat deze ook zo'n 10 cm boven het raam komt te zitten.

  1. Nadat je een ophangsysteem hebt gekozen, moet je bekijken welke lengte gordijnen je wilt en welk model het beste past. Wanneer je de gewenste lengte van de gordijnen opmeet, is het het gemakkelijkst om te beginnen met waar je je gordijnroede of plafondrails gaat bevestigen, zodat je zeker weet dat het een goede lengte zal zijn. Het kan slim zijn om altijd een paar centimeter extra toe te voegen.

  1. Je moet ook controleren of je gordijnaccessoires nodig hebt.  Moet je gordijnhaken kopen om je gordijn op te hangen, of steek je de gordijnroede door het kanaal aan de achterkant van het gordijn? Controleer wat voor accessoires je nodig hebt voor jouw gordijnen voor het door jou gekozen ophangsysteem.

  2. Als je een paar kant-en-klare gordijnen koopt, kun je vaak beter een te lang paar kiezen dan een te kort paar. Als de gordijnen dan toch iets te lang worden als je ze op hun plaats hebt, is het heel eenvoudig om de lengte aan te passen door een zoomband te gebruiken waarmee je het gordijn gemakkelijk op de juiste lengte kunt strijken.

  3. Wanneer de gordijnroede of plafondrail is bevestigd, de gordijnen op de juiste lengte zijn gezoomd en op hun plaats zijn gehangen, ben je klaar. Je hoeft dan alleen nog maar te genieten van het gezellige gevoel dat ze met zich meebrengen!

Hier vind je ons assortiment met verschillende mooie gordijnen en hier vind je ons assortiment met handige gordijnaccessoires!