Maak de tafel af met een mooi tafelkleed en servetten

Het geeft altijd een goed gevoel om aan tafel te gaan met je dierbaren voor een lekker diner en lange gesprekken, extra leuk is het met een mooie opgemaakte tafel. Een goed gedekte tafel is uitnodigend en mooi. Een mooi resultaat is gemakkelijk te bereiken door gebruik te maken van mooi keukentextiel. Gebruik mooie tafelkleden, placemats en servetten om een prachtige gedekte tafel te krijgen.

Of je nu de tafel dekt voor een gezellige doordeweekse avond of voor een leuk diner, een mooie gedekte tafel zal het eetmoment zo veel gezelliger maken! Een mooie gedekte eettafel is ook niet moeilijk. Door gebruik te maken van mooi keukentextiel kun je je tafel gemakkelijk gezellig maken en het diner extra aangenaam maken.

Tafeldekking met linnen tafelkleden en placemats

Wanneer je een mooie tafelsetting wilt maken, is het misschien handig om te beginnen met een mooi tafelkleed. Je kunt bijna zeggen dat tafelkleden en placemats de basis vormen. Het leuke aan tafelkleden is dat er zoveel keuzes zijn. Een linnen tafelkleed is een klassieke keuze en een rami tafelkleed geeft de tafel een rustiek gevoel, terwijl een tafelkleed met patroon meer leven geeft aan de tafelsetting en een kanten tafelkleed de gedekte tafel een romantischer gevoel geeft. Het zal extra leuk zijn als je je tafelkleed gaat combineren met mooie placemats. Veel tafelkleden en placemats zijn los van elkaar te gebruiken, maar het kan net zo goed samen gebruikt worden, het maakt je gedekte tafel mooier. Placemats zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, vormen en materialen. Kies een leren imitatie placemat als je een iets duurzamere placemat wilt die je tafelopstelling direct moderner laat aanvoelen, of een placemat van jute of linnen die een trendy natuurlijk gevoel toevoegt.

Een ander item wat een must is, zijn servetten! Het is niet alleen handig voor je gasten, maar ook een stijlvol detail. Stoffen servetten zijn eleganter dan een gewoon papieren servet en ze kunnen ook worden gewassen en hergebruikt. Voor degenen die een geavanceerde nette vouw van het servet te ingewikkeld vinden klinken, zijn er stijlvolle servetringen die het gemakkelijker maken om het servet mooi op het bord te plaatsen.

Tafeldekking met tafelkleed en servetringen

Wanneer je je tafel gaat dekken, kun je natuurlijk zelf bepalen hoe je dit wilt gaan doen. Maar voor degenen die dat willen, zijn er enkele basisregels die je kunt volgen. Wat voor een gast op tafel wordt geplaatst, wordt een couvert genoemd. Het moet een bord, bestek, glas en servet bevatten die worden geplaatst met ongeveer 60 cm ruimte per gast en 15 cm tussen gasten. Het bestek wordt toegevoegd om te laten zien hoe het voedsel moet worden gegeten en wordt traditioneel van buiten naar binnen gelegd. Startbestek aan het einde en het bestek van het hoofdgerecht het dichtst bij het bord. Messen en lepels worden aan de rechterkant geplaatst en vorken aan de linkerkant. Dessertbestek wordt boven het bord en naast het glas geplaatst. Hetzelfde geldt voor glas, ze worden ook geplaatst in de volgorde waarin ze moeten worden gebruikt en in een rechte lijn boven het bord. Servetten horen links of in het midden van het bord te worden geplaatst.

Een goede plaatsing van bestek, glas en servies is natuurlijk belangrijk bij het dekken van de tafel, maar het textiel maakt net dat beetje extra! Met verschillende textielsoorten kun je echt creatief zijn in je tafelsetting. Er zijn veel verschillende keukentextielen in dezelfde kleuren en patronen, dus voor mensen die graag combineren, is het gemakkelijk om een uniforme maar creatieve gedekte tafel te maken. Door keukendoeken, tafelkleden en gordijnen in dezelfde serie te kopen, kun je een rode draad op tafel met de rest van de keuken of eetkamer creëren. Combineer vervolgens je textiel op tafel met prachtig servies, een vaas met bloemen, kaarsen en andere leuke decoraties voor een gezellige feesttafel!