Passe-partouts gebruiken voor je ingelijste foto's is tegenwoordig heel populair. Dat is ook niet zo gek, want het heeft heel veel voordelen. 

Vierkante zwarte passe-partout

Het grootste voordeel is dat je ingelijste afbeeldingen een professionele en elegante uitstraling krijgen in vergelijking met een normaal fotolijstje. Daarnaast beschermt een passe-partout je foto's zodat ze niet aan het glas blijven plakken.

Wat is een passe-partout?
Een passe-partout is een stuk karton dat gebruikt wordt in combinatie met een fotolijst om je afbeelding op een mooie manier in te lijsten. De passe-partout geeft je foto net dat beetje extra en beschermt deze tegelijkertijd tegen veroudering omdat de foto niet direct in contact komt met het glas. Het is belangrijk dat je een PH-neutraal passe-partout gebruikt om onnodige schade aan je foto of kunstwerk te voorkomen.

Collage passe-partoutOvale passe-partout

Wanneer is een passe-partout geschikt?
Eigenlijk kun je deze vraag beter omdraaien: wanneer is een passe-partout niet geschikt? Een passe-partout is namelijk geschikt voor alle gevallen waarin je je foto extra wilt benadrukken. De passe-partout legt de focus op je foto en zorgt ervoor dat deze extra opvalt. Ook draagt deze bij aan een betere harmonie tussen de lijst en de foto. Heeft de afbeelding dezelfde kleuren als de lijst, dan is een witte passe-partout extra mooi. Deze zorgt ervoor dat de focus echt op de foto komt te liggen.

De passe-partout kan gebruikt worden voor ovale, vierkante en rechthoekige afbeeldingen. Ook hebben we passe-partouts voor zowel enkele foto's als fotocollage's.

Welke kleur passe-partout?
Wanneer je op zoek bent naar een passe-partout, zal je merken dat je uit heel veel verschillende kleuren kunt kiezen. Bij ons vind je alles van de klassieke witte en zwarte passe-partouts tot prachtige moderne opties in kleuren als rood, blauw, groen, geel en roze.

Mooie roze passe-partout

We raden je aan een kleur te kiezen die zowel bij de foto en de lijst als de rest van je interieur past. Als je heel veel stijlvolle kleuren als wit, zwart en grijs in je huis hebt, dan zijn witte, zwarte en zilveren passe-partouts perfect. Is je huis wat kleurrijker dan is een kleurrijke passe-partout perfect, vooral in kinderkamers die vaak gedecoreerd worden met prachtige kleuren.

Een witte passe-partout kan ook mooi staan in een kleurrijk interieur om juist op een mooie manier te breken en de afbeelding echt in te lijsten. Er zijn echter niet echt regels over wat mooi is. Soms kan een kleurrijke passe-partout een extra kleurboost geven, wat ervoor zorgt dat een mooie foto beter tot zijn recht komt.

De meeste mensen kiezen meestal voor een passe-partout in een witte tint om foto's te benadrukken. Gebruik een passe-partout in een leuke kleur om een diploma, oude brief of iets soortgelijks in te lijsten. Als de afbeelding licht is, dan is het vaak mooier om deze te benadrukken met een passe-partout in een kleur.

 

Hoe groot moet de passe-partout zijn?
De grootte van de passe-partout hangt af van wat je zelf mooi vindt. Het meest voorkomende formaat is een rand van vier tot zes centimeter. Dit formaat past bij alle soorten afbeeldingen en geeft een mooi effect. Je kunt natuurlijk ook passe-partouts kiezen met zowel smallere als bredere randen dan 4-6 cm. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van smaak.

Gele passe-partout

Blauwe passe-partout

Als je een relatief grote lijst hebt en een kleinere foto, dan kan het mooi zijn om te kiezen voor een brede, witte passe-partout die automatisch alle aandacht op de foto vestigt. Als de foto nŤt een beetje te klein is voor de lijst, dan kun je de lege ruimte opvullen met een mooie smalle passe-partout.

Wij maken ook op maat gemaakte passe-partouts zodat je zelf kunt kiezen welke kleur en binnenmaat je wilt hebben.